Foto: Grundtvigs Forum

Hvor er opladeren - et projekt om Grundtvig og ånd

Hvad gør du, når batteriet er fladt, og du ikke kan få forbindelse til verden omkring dig? Det havde Grundtvig faktisk nogle holdninger til. Han talte om ånd, som en slags trådløst internet mellem mennesker; og han koblede bl.a. ånd sammen med frihed.
Denne ordforbindelse har også fundet vej til Folkeskolens formålsparagraf, hvor der står, at skolens virke skal være præget af åndsfrihed.

Men hvad er ånd?

I projektet skal eleverne forsøge at indkredse dette luftige begreb ved at arbejde med Grundtvigs to beskrivelser af ånd:

  • Ånd som forbindelse, hvor den enkelte er forbundet til nogen og noget gennem stedets historie, erindringer, kultur, myter, sagn, sange, sansninger, sprog og traditioner.

  • Ånd som kraft – gennem nyere kraftmetaforer, fx powerbank, oplader og hjertestarter.

Undervejs skal eleverne desuden reflektere over, hvad de selv har forbindelse til, og hvad der kan lade dem op. Disse refleksioner skal eleverne koble med sangen Hvad er det bånd?, som er skrevet helt særligt til projektet af Shaka Loveless. Inspiration til sangen har han fået fra udskolingselever, og på den måde bliver sangen en nutidig kommentar og efterklang til Grundtvigs tanker om ånd. Afslutningsvist skal eleverne også synge sangen.

Målgruppe: 8.-9. klasse

Fag: Kristendomskundskab 

Lektioner: 6

Sted: På skolen 

Tilmeldingsfrist: 12. august. Tilsagn/afslag gives i uge 33

Distribuering: projektets materiale bringes ud via CFU

Inspiration til prøveoplæg er inkluderet i projektet 

Tilmelding